انواع آسانسور

امروزه با گسترش تکنولوژی و ساخت آپارتمان، وابستگی انسانها به آسانسور بیشتر شده است. در این مقاله بر آنیم تا با انواع آسانسور و کاربرد هر کدام آشنا شویم.

آسانسور نام آشنایی است که تقریبا همه ما با آن سر و کار داشتیم و شاید در اوایل برایمان خیلی جذاب هم بوده است. امروزه زندگی در آپارتمان برای طبقات چهار به بالا بدون آسانسور اصلا امکان پذیر نیست.

مهمترین بخش آسانسورها وزنه های تعادلی آنهای می باشد که انواع آن عبارتند از :

 

با توجه به گسترش آپارتمان نشینی و افزایش جمعیت، هر روز نیاز بیشتری به استفاده از آپارتمان حس می شود و تقریبا جز جداناپذیر زندگی ما شده است. اما با این حال باید بداینم که کدام آسانسور برای ساختمان ما مفید است. پس در ادامه با ما همراه باشید.

انواع آسانسور

  1. آسانسور کششی
  2. آسانسور هیدرولیک
  3. آسانسور مغناطیسی

هر کدام از این آسانسورها کاربردهای مختلفی دارد و قطعا هر کدام مزایایی خاص خود را دارد.

آسانسور کششی

این آسانسورها بر اساس ماشین آت‌وود کار می‌کنند. این نوع آسانسور متشکل است از دو وزنه‌ بر دو سر یک نخ که از روی یک قرقره عبور می‌کند. در آسانسورهای کششی نیز بر یک سر سیم‌بکسل، کابین آسانسور و بر سر دیگر، کادر وزنه و سیم بکسل از روی فلکة موتور عبور می‌کند.

در آسانسور کششی، از موتور آسانسور، برای بالا و پایین بردن کابین آسانسور و از کادر وزنه، برای کاهش فشار وارد بر موتور استفاده می‌شود. در ماشین آت‌وود همواره وزن وزنه‌ها ثابت و برابر هستند؛ به همین خاطر با وارد کردن نیروی بسیار کمی به هر طرف، سیستم جابه‌جا می‌شود. اما در این نوع از آسانسورها وزن کابین آسانسور همواره در حال تغییر است و اگر کادر وزنه هم وزن ظرفیت کابین آسانسور باشد برای بالا و پایین بردن کابین در زمان خالی بودن فشار بسیار زیادی به موتور وارد می شود، به همین خاطر وزن وزنه همواره نصف ظرفیت کابین است این امر باعث می‌شود که در زمان خالی و پر بودن کابین نصب نیروی مورد نیاز در حالت قبل به موتور وارد شود. به همین خاطر، در این نوع آسانسور به موتوری با قدرت حالت قبل نیاز خواهیم داشت و این امر باعث بهینه‌سازی در مصرف انرژی خواهد شد.

آسانسور کششی
آسانسور کششی

در این نوع آسانسورها کادر وزنه در اطراف و درون چاه آسانسور قرار دارد و موتور آسانسور و فلکه موتور در فضایی به نام موتورخانه و بالای چاه آسانسور قرار می‌گیرد.

نوع دیگری از آسانسورهای کششی نیز وجود دارد به نام “Room Less ” که در آن دیگر نیازی به موتورخانه نیست.

نصب آسانسورهای کششی معمولاً در مراحل پایانی ساخت ساختمان انجام می‌شود و نیاز به داشتن فضایی برای چاه آسانسور و موتورخانه دارد. نصب این گونه آسانسورها در حدود یک ماه زمان می‌برد.

آسانسور کششی
آسانسور کششی

نواع آسانسورهای کششی  سرعت بسیار بیشتر از آسانسورهای هیدرولیکی دارند و وجود وزنه تعادل در انواع آسانسور کششی باعث می شود که کارآمد تر از قبل عمل کنند . انواع آسانسورهای کششی خود نیز  به ۳ نوع آسانسورهای کششی گیربکس دار ، آسانسور های کششی گیر لس و  آسانسور های بدون موتورخانه دسته بندی می شوند:

آسانسورهای کششی گیربکس دار : در این نوع از انواع آسانسور طناب ها را توسط یک گیربکس متصل به موتور حرکت می دهد. آسانسور های کششی گیر بکس دار می توانند با سرعت های بیشتر از ۵۰۰ فوت در دقیقه جابجا کنند.

آسانسور های کششی گیر لس : این نوع از انواع آسانسور ها دارای چرخی هستند که به صورت مستقیم به موتور وصل شده است . آسانسور های کششی گیرلس تا سرعت های بیشتر از ۲۰۰۰ فوت در دقیقه را نیز می توانند جابجا کنند.

آسانسور های بدون موتورخانه یا آسانسور روملس Room less Elevator : این نوع از انواع آسانسور ها معمولاً از نوع کششی هستند و بدون موتورخانه در بالای چاله آسانسور قرار دارند. هر چند نگهداری و سرویس این آسانسورها به دلیل استفاده از نردبان مشکل تر می باشد اما آسانسورهای بدون موتورخانه با گذشت زمان محبوبیت بیشتری نسبت به انواع آسانسور خواهند داشت.

آسانسورهای هیدرولیک

در گذشته آسانسورهای هیدرولیک بر اساس قانون پاسکال کار می‌کردند؛ به گونه‌ای که ظرفی پر از روغن که در سمتی سطح مقطع کوچک و در سمت دیگر سطح مقطع بزرگتری داشت و با فشار آوردن به یک سمت، سمت دیگر دستگاه در جهت عمودی جابه‌جا می‌شد. اما آسانسورهای امروزی متشکل است از موتور الکتریکی پمپ فشار روغن و جک هیدرولیک که همة این وسایل در چاهک آسانسور و در زیر کابین قرار می‌گیرد.

آسانسور هیدرولیک

در آسانسورهای هیدرولیک به دلیل وجود نداشتن کادر وزنه تمام بار کابین آسانسور و مسافران توسط سیستم جک هیدرولیک جابه‌جا می‌شود این امر باعث نیاز به موتورهای قوی‌ترین نسبت‌به آسانسور کششی می‌شود؛ موتور این آسانسورها به همراه یک شیر الکتریکی مخصوص -که اصطلاحاً پاوریونیت نامیده می‌شود- در ظرف روغن غوطه‌ور هستند و وظیفه تامین فشار روغن برای جک هیدرولیک را دارند.

در این انواع آسانسور تنها در حرکت رو به بالا نیاز به کار کردن موتور وجود دارد و حرکت رو به پایین آسانسور تنها با باز شدن شیر پاوریونیت صورت می گیرد. به صورت کلی، می‌توان گفت میزان انرژی مصرفی آسانسورهای هیدرولیک برابر با آسانسورهای کششی است.

آسانسور هیدرولیک

 

آسانسور مغناطیسی

همه ما تاکنون با آهنرباها بازی کرده‌ایم و زمان نزدیک کردن قطب‌های ناهمنام آهنربا شاهد فرار آهنرباها از هم بوده‌ایم. اساس کار آسانسورهای مغناطیسی نیز به همین شیوه است. در چاهک این آسانسورها، به‌جای قرار دادن ریل آسانسور در دیواره‌ها آهنربای مغناطیسی کار می‌گذارند در کف آسانسور نیز یک آهنربای مغناطیسی با قطب مخالف آهنربای واقع در دیواره ها وجود دارد، با اتصال برق نیروی رانش باعث بالا رفتن آسانسور می‌شود.

این نوع آسانسورها بدون استفاده از کابل و موتور کار می‌کنند؛ حتی امکان حرکت چند کابین آسانسور در یک چاه وجود دارد. این تکنولوژی حتی امکان حرکت افقی را به کابل‌های آسانسور را می دهد. از آسانسورهای مغناطیسی می‌توان به‌عنوان انقلابی در صنعت آسانسور یاد کرد. چون با وجود این آسانسورها دیگر هیچ محدودیتی در طراحی ساختمان‌های بلند وجود نخواهد داشت.

آسانسور مغناطیس

این آسانسورها بسیار امن‌تر از سایر آسانسورهاست. اما به علت قیمت بسیار بالای این آسانسورها نصب این آسانسورها به‌صورت عمومی رواج پیدا نکرده است.

در هر ارتفاعی با حداکثر ظرفیت اسمی حدود 20 mps جابجا می شود. البته سبک بودن آسانسورمغناطیسی نقش مهمی در افزایش سرعت این آسانسور دارد. سیستم ایمنی آسانسور مغناطیسی ضریب ایمنی بسیار بالایی دارد. در یکی از پروژه های نیروی دریایی آمریکا مشخص شد که آسانسورهای LSM می توانند در آینده نزدیک حمل ونقل افقی و عمودی در صنایع بسیار بزرگ به کار روند. با این اسانسورها می توان بارهای با وزن بسیار زیاد مثل کامیون های بزرگ با محموله را حرکت داد. همچنین این سیستم برای پارکینگ خودرو نیز می تواندد استفاده شود. آسانسور مغناطیسی فضای بسیار کمتری را نیاز دارد و از همین رو می توان از آن در محیط های مسکونی و تجاری برای جایجایی مسافر نیز استفاده کرد.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان و استعلام قیمت