در زمانهای بسیار قدیم آثار تاریخی بزرگی ساخته شده است که قطعا در آن زمان هیچ وسیله ای نبوده که قطعات سنگین را به بالا انتقال دهد. بنابراین جابجایی عمود از نیازهای اولیه بشر بوده است.
در طول تاریخ دانشمندان شروع به ساخت وسایلی کردند که توسط آن بتوانند قطعات را بالا و پایین ببرند.
اولین وسیله ای که از آن استفاده می کردند چرخ چاه بود که توسط آن می توانستد آبها را از داخل چاه بیرون بکشند. این وسایل نمونه ای اولیه آسانسور می باشد.
اولیه نمونه طراحی آسانسور توسط ارشمیدس پیش از میلاد مسیح انجام شده است. این وسیله که از یک کابین تشکیل شده است با یک طناب به نیروی حیوانی یا انسانی وصل بوده است.
بعد نیز کتابی به نام کتاب اسرار کشف شد که در آن به استفاده از وسیله های شبیه به آسانسور که برای مسائل جنگی استفاده می شده است.
جالب اینجاست که اولین آسانسور به عنوان وسیله ای بوده که توسط آن پادشاهان جابجا می شده اند. بطور مثال اولین بار وسیله ای که ساخته شد به دستور پادشاه لویی بود.
بعدها برای جابجایی مواد خام مثل چوب و زغال سنگ از کوهستان از وسیله های مختلفی استفاده می شد. این وسیله ها به تدریج در جاهای مختلفی به کار گرفته شد تا اینکه تبدیل به آسانسور امروزی شده است.
بعد از انقلاب صنعتی و با روی کار آمدن موتورهای بخار، شروع تازه ای درباره آسانسورها بود. این آسانسور از نیروی بخار استفاده می کردند و وسایل بسیار سنگین را در کارخانه ها و معادن حمل می کردند.
تاریخچه آسانسور نشان از پیشرفت دائمی این وسیله دارد: در سال 1846 آسانسورهای هیدرولیکی توسط «سر ویلیام آرمسترانگ» اختراع شد که عمدتاً برای بارگیری محمولهها در اسکله استفاده میشدند، این آسانسورها از قانون پاسکال پیروی می کردند. اما از آسانسورهای هیدرولیکی در ارتفاعهای زیاد نمیتوانستند استفاده کنند و این آسانسورها عملاً برای استفاده در منازل کارایی نداشت.
قدیمی ترین آسانسوری که برای جابجایی مسافر مورد استفاده قرار گرفته مربوط به سال ۱۷۴۳ و کشور فرانسه می باشد. طبق روایتهای تاریخ، قصر لویی پانزدهم دارای آسانسوری مشهور به صندلی پرنده بوده، که در خارج از کاخ تعبیه شده و قادر به حرکت از همکف به بالکن و بلعکس بوده است. مکانیزم آسانسور شامل وزنه و چرخ قرقره هایی بود که توسط تعدادی از افراد و با دستور پادشاه از طبقه بالا به پایین حرکت می نمود.
از بررسی معماری ساختمانها در گذشته میتوان فهمید که در گذشته توان ساخت ساختمانهای بلند وجود داشتهاست ولی شاید دلیل اینکه چرا این کار چندان رواج نداشته، وجود پلههای بسیار بودهباشد. این مشکل همچنان پابرجا بود تا اینکه یک مکانیک آمریکایی به نام الیشا اوتیس ایمنی را در بالابر با بهکارگیری چرخی ضامندار که در صورت پارهشدن طناب، اندکی پس از سقوط بالابر را متوقف میکرد، فراهم کرد. این اختراع که در سال ۱۸۵۴ در نمایشگاهی در نیویورک پردهبرداری شد، مقدمهای برای کاربرد گستردهٔ بالابر بود.
انواع آسانسور
آسانسورها به تدریج یکسری معیارهای و استانداردهای پیدا کردند. و تمامی آنها باید کابین و حرکت عمودی و توقف داشته باشند. که برای ساخت آنها معمولا نیاز به یک چاه آسانسور می باشد.
در این آسانسورها از انواع وزنه های تعادلی نیز استفاده می شود. وزنه های گالوانیزه، وزنه های چدنی و انواع براکت آسانسور
شرکت پامیر آسانسور با بیش از 15 سال سابقه در زمینه تولید انواع قطعات آسانسور آماده خدمت رسانی به شما می باشد.